Wanneer heb je nou echt bedrijfshulpverlening nodig en is het verplicht

Bedrijfshulpverlening, vaak afgekort als BHV, is iets waar je in een bedrijf zeker mee te maken krijgt. Het draait hierbij om mensen in je bedrijf die opgeleid zijn om te handelen bij incidenten zoals brand of een ongeluk. BHV’ers moeten snel en adequaat kunnen reageren in noodsituaties om schade of letsel te beperken. Er is een wettelijke verplichting voor bedrijven om BHV’ers aan te stellen. De wet bepaalt dat elk bedrijf, groot of klein, verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn medewerkers en klanten. Hoeveel BHV’ers nodig zijn, hangt af van de grootte van het bedrijf en de risico’s die in het bedrijf aanwezig zijn. Het maakt daarbij niet uit of je een eenmanszaak of een groot bedrijf hebt. Kleine bedrijven met één werknemer moeten ook een RI&E laten maken, waarin ze kijken naar mogelijke gevaren en hoe ze deze gevaren kunnen beheersen.

BHV nodig bij meerdere werknemers

Zodra je meerdere werknemers in dienst hebt, neemt de verantwoordelijkheid voor veiligheid toe. Bij een groter personeelsbestand moet er altijd iemand aanwezig zijn die kan optreden bij calamiteiten. Deze verplichting is niet afhankelijk van de sector waarin je werkt. Ongevallen kunnen overal gebeuren en het is essentieel dat er iemand is die weet wat te doen. BHV’ers zijn niet alleen opgeleid om eerste hulp te verlenen, maar ook om een evacuatie in goede banen te leiden. Zij zorgen ervoor dat iedereen snel en veilig het gebouw kan verlaten als er iets gebeurt. 

RI&E doen voor jouw bedrijf

Het uitvoeren van een RI&E is een belangrijk onderdeel van het waarborgen van veiligheid binnen je bedrijf. Het gaat hierbij om een uitgebreide analyse van alle risico’s op de werkvloer. Een RI&E omvat alle mogelijke gevaren binnen het bedrijf, van brandgevaar tot ergonomische risico’s. Op basis van deze analyse bepaal je welke maatregelen nodig zijn om deze gevaren te beperken. Het uitvoeren van een RI&E is wettelijk verplicht voor elk bedrijf met personeel. Ook als je slechts één werknemer hebt, moet je dit doen. Voor bedrijven is het goed om te weten dat je voor advies en ondersteuning terecht kunt bij een organisatie voor BHV regio Alkmaar. Hier kun je hulp krijgen bij het maken van een goede risico-inventarisatie. Na de RI&E volgt er vaak een plan van aanpak waarin staat welke maatregelen genomen moeten worden. 

Een cursus voor BHV

Een BHV-cursus volgen is essentieel voor medewerkers die als BHV’er aan de slag gaan. Deze cursus leert hen de basisprincipes van eerste hulp, brandbestrijding en evacuatieprocedures. Tijdens de cursus worden zowel theorie als praktijk behandeld, zodat BHV’ers goed voorbereid zijn op echte situaties. Het is belangrijk dat de kennis up-to-date blijft. Daarom wordt er aangeraden om regelmatig herhalingscursussen te volgen. Zo blijven de vaardigheden scherp en zijn BHV’ers altijd klaar om in actie te komen wanneer dat nodig is. 

Dit artikel delen

Alkmaar Gezellig op de Veluwe

Alkmaar is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Alkmaar. Op deAlkmaargids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deAlkmaargids? Neem dan contact met ons op.