Wat moet je weten over de kaasmarkt Alkmaar?

Over de hele wereld komen mensen kijken naar de kaasmarkt Alkmaar. De Alkmaar kaasmarkt is de grootste markt van Nederland om kaas te kopen. Onder anderen staat de kaasmarkt ook wel bekend als de käsemarkt in Alkmaar. Iedereen over de hele wereld komt naar Alkmaar om te kijken naar een plein vol kaas, kaasdragers en kaasmeisjes. Als je in de buurt bent, is het de moeite waard om een bezoekje aan te brengen!

Wat krijg je te zien op de Alkmaar kaasmarkt?

Op de kaasmarkt Alkmaar wordt al honderden jaren lang kaas verkocht. Wanneer is de kaasmarkt in Alkmaar? Ieder jaar is in Alkmaar elke vrijdag van 31 maart tot en met 29 september een kaasmarkt te vinden. De eerste kaasmarkt Alkmaar 2023 heeft plaatsgevonden op 31 maart. 

Op de kaasmarkt zelf kun je een aantal dingen verwachten. Kaasdragers die de kazen op berries aan- en afvoeren. Een berrie kan tot wel 160 kilo kaas bevatten. In het Waaggebouw worden de kazen gewogen. Vervolgens onderhandelen de boeren en de handelaren over de prijs van de kaas. Daarnaast zijn er kaasmeisjes en -jongens die de bezoekers van de markt informeren over alles wat je hier kunt zien.

 

De geschiedenis van de Alkmaar käsemarkt

De Alkmaar käsemarkt heeft een rijke geschiedenis. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was de kaasmarkt Alkmaar voor handelaren een essentiële plek om te kunnen handelen. Alkmaar heeft al een kaasweegschaal vanaf 1365 en de eerste schriftelijke vertoning van de kaasmarkt dateert uit 1593. Al honderden jaren worden de kazen al op de kaasmarkt in Alkmaar verhandeld. 

Na de wereldoorlogen is Alkmaar de enige stad in Nederland geworden die nog kaas verhandeld op de traditionele manier. Het verhandelen van de kaas is nog zo traditioneel dat er een speciaal Alkmaarse Kaasdraaggilde is. Deze bestaat uit vier groepen van zeven kaasdragers. De kaasdragers zorgen voor de transport en het wegen van de kazen. 

Wanneer kun je de kaasmarkt bezoeken?

Zoals hiervoor al gezegd, is de kaasmarkt Alkmaar iedere vrijdag van 31 maart tot 29 september te bezoeken. Voorheen duurde de kaasmarkt tot 01:00 in de nacht, maar inmiddels zijn de tijden flink ingekort. De kaasmarkt is te bezoeken van 10:00 tot 13:00. Daarnaast is het nu ook op iedere dinsdagavond in juli en augustus mogelijk om de kaasmarkt te bezoeken. Dit kan van 19:00 tot 21:00. Daarnaast zijn er ook kleine marktjes rondom de kaasmarkt te bezoeken als je genoeg van de kaas gezien hebt. 

Hoe kom je bij de Kaasmarkt in Alkmaar?

Wil je de Alkmaarse Kaasmarkt bezoeken, bekijk hieronder Google Maps.

Dit artikel delen

Andere artikelen

Alkmaar Gezellig op de Veluwe

Alkmaar is misschien wel het gezelligste dorp op de Veluwe. Jaarlijks komen er duizenden toeristen (voornamelijk uit de Randstad) om tot rust te komen op de Veluwe in Alkmaar. Op deAlkmaargids.nl ontdek jij de plekjes en activiteiten in de regio die jij niet gemist mag hebben. Wil jij met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan deAlkmaargids? Neem dan contact met ons op.